6 Aralık 2010 Pazartesi

ORganik Tarım ve Organik Tohum

1-ORGANİK TARIMIN TANIMI

 Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi yapan organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik Tarım Sistemi geliştirilmiştir. FAO ve Avrupa Birliği tarafından konvansiyonel tarıma alternatif olarak da kabul edilen bu üretim şekli değişik ülkelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde “Ekolojik Tarım”, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolcada “Biyolojik Tarım”, İngilizcede “Organik Tarım”  Türkiye’de ise "Ekolojik veya Organik Tarım" eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Şehirlerden, kirlilikten uzak, korunumlu, belli uzun yıllar konvansiyonel(kimyasal ilaçlı) tarımdan uzak kalmış arazilerde, tabi kullanılabilir doğal gübre ve ilaçlarla mücadele edilip meydana getirilen ürünlerin yetiştirildiği tarıma Organik Tarım, ürünede Organik Ürün denir







2-ARAZİ VASIFLARI VE KONUMU

Şehir kirliliklerinden uzak, yollara yakın olamayan, çevresi veya yakınlarında fabrika gibi işletmelerin bulunmadığı, aşırı bor gibi bazı maden yatakları yanında yer almaması gerekir.

Arazi vasıfları humuslu tınlı-kumlu olması tercih edilir. Sert ve sıkı yapıda olmaması. Geçirgenliğinin iyi olması (Suyu rahat emmesi) istenir. Mevkisinden ötürü gölgede olmaması ürün yetiştiriciliği için mükemmel olur. Aşırı rüzgârlı bölgede olmaması da iyi olabilir.





3-ORGANİK ARAZİLERDE KULLANILACAK KİMYASALLAR



Hiçbir kimyasal madde, ilaç, hormon, gübre asit kullanılamaz. Mantari hastalıklar için kükürt, bakır, kireç, biyolojik bakteri veya funguslar kullanılır. Haşere zararlılar içinde soğan-sarımsak, kara hayıt, kekik suları gibi doğal preparatlar, bu gibi madde sıvılarından yapılan organik sertifikalı ilaçlar kullanılmalıdır.

Gübreler ise sertifikalı leonardit kaynaklı hümik asitler, deniz yosunları, küçük ve büyük baş doğal otlanan kurumuş hayvan dışkıları, bunlardan yapılan palet gübreler, organik bitki artıklarından oluşan kompostlar kullanılır.





4-ARAZİYİ DIŞ ETKİLERDEN KORUMA

Doğal ve suni çit perdeler, sıralı ağaçlar, ekilecek mısır, sorgum, seker kamışı gibi uzun boylu bitkiler koruyucu olur. Rüzgârın devamlı estiği yönler özellikle korumaya alınmalıdır.



Havadan genel ilaçlama yapılan bölgelerde Tarım İl Md. uyarılmalıdır.

Birde dışarıdan gelecek alet makine ve insan faktörüne karşı önlemler uyarıcı levhalar, serit bantlar, lastik yıkama ve kireçleme havuzları çeşitli önlemlerdir. İlaçlama makinelerinin içlerinin Arap sabunu ile yıkanmalı durulanmalı, bulaşık önleme tedbirlerindendir. Talimatlarının da görünür yerlere asılmasında yaralar vardır.


5-TOPRAĞIN DEĞİŞİMLİ ÜRÜN DEĞİŞİM PLANI


Toprağın dinlendirilmeden sürekli kullanılması sonucu yorulması kaçınılmazdır. Toprağı yoran bazı bitkilerin yerine yeni dönemde toprağı daha az yoran (ıspanak, marul vb) ve de toprağa katkı yapan(nodoziteler gibi)bitkilerin (fasulye, bakla, bezelye, börülce) ekilmesi tavsiye edilir. Çiftliğin kesinlikle bir münavebe ve rotasyon planı olmalıdır.


6-TOPRAĞI ISLAH VE BESLEME –KORUMAÇALIŞMALARI



Yoğun çıkan otlar tohum bağlamadan diskaro ile kesilip toprağa yeşil gübre olarak karıştırılmalı, organik yapıya destek olunmalıdır. Bahar TOPRAK VE SU tahlillerinde çıkan sonuçlara göre PH asitlik bazlılık seviyelerine göre toprağı dengeye getirmek için Kireç-Kükürt uygulamalarından biri yapılmalıdır. Su uygun değilse dinlendirme havuzlarında bekletilip filtre edilerek verilmelidir.

Toprak derin kış sürümü ile bahara hazırlanmalıdır. Dekara atılacak 4000kg-6000kgr.arası yanmış hayvan gübreleri toprak altına alınmalıdır. Baharda tekrar sürümle toprak kabartılmalı, rototiller ile düzlenip ekime hazırlanmalıdır. Yer ıslah edilmesi gerekiyorsa yeşil ürünler ekilip yeşilken sürülerek toprağa karıştırılmalı. Gerekiyorsa yonca-fiğ gibi düzenleyici-besleyici bitkiler ekilmelidir.



Organik sertifikalı toprak düzenleyiciler dekar başına belirlenen oranlarda serpilip gömülmelidir. Sebze ekimini müteakip hayvansal kaynaklı organik sertifikalı palet gübrelerle karık araları beslenmelidir. Üstten ise deniz yosun exratları bitkiye verilmelidir.







7-HASAT-İŞLEME-STOK

Üretim sonunda elde olan ürünler temiz römorklarla işletme avlusuna taşınır. Genellikle el ile işlenirler. Yıkanmış, passız makinelerden kimyasal maddeler kullanılmadan geçirilerek işlenir. Çiftlikte aynı zamanda başka ilaçlı konvansiyonel ürünlerde işleniyorsa ayrı zamanlarda ve ayrı yerlerde yapılmalı, gerekiyorsa aynı aletler kullanılmamalıdır. Yapılacaksa aletler Arap sabunu ile bol su ile durulanarak yıkanmalıdır.



Stok kesinlikle konvansiyonel (ilaçlı) ürünlerle yan yana koyulmamalı, herhangi bir karışmaya engel olunmalıdır.

                                

8-SERTİFİKALANDIRMA, ETİKETLEME VE SATIŞ


Üretim sezonu boyunca sertifikalandırma kuruluşu (İMO) tarlaları ve evrakları, depoları haberli-habersiz 3 kez kontrol eder. Toprak yaprak numuneleri alınır. Yurt dışında tahlile gönderilir. Fotoğraflarla durum tespit edilir, üretimin tüm aşamalarına denk gelecek şekilde kontrolleri tamamlanır. TARIM BAKANLIĞI da yerel birimleri ile kontrollerini yapar. Koşullar yerindeyse ORGANİK ÜRÜN SERTİFİKASI yıl olarak doldurmadıysa GEÇİŞ SÜRECİ SERTİFİKASI verilir.

Poşetlerde tarım bakanlığı logosu ve sertifikalandırma kuruluşunun logoları belli ölçü ve renklerde bulunur. Organik yazısı belli ölçülerde yazılır. Ürün cinsi, ağırlığı sertifika tarihi, paket ve son kullanma tarihi vs. etikette belirtilir. Gerekirse resim koyulur. Paket örnekleri sertifika kuruluşuna satışa başlamadan bildirilir.



Stoklar ve faturalar sertifika kuruluşuna bildirilir.  
Satış sertifikaların geçerliliğinde yapılır.

9-ORGANİK TOHUM

 Yukarda tüm anlatılan prosedürlere uyularak yapılan sebze tohum üretimi sertifikalandırılarak Organik tohum elde edilmektedir.



Canlı yaşamın temeli tohumla başlar. Tohum organik olmadan bitkisel üretim organik olamaz. Organik tohum kanunuyla da bu tespit yapılmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder