6 Aralık 2010 Pazartesi

Saksıda Bodur Fidan Yetiştirebilirmiyim?

Elbette saksıda meyve fidanı yetiştirebilirsiniz.Saksıda meyve fidanlarını evinizin balkonunda, evinizin herhangi bir odasında,apartmanınızın girişinde,terasta yetiştirebilirsiniz.Burada dikkat etmeniz gereken almış olduğunuz fidanın bodur olmasıdır.Kullanacak olduğunuz saksı 10-25 litre arasında bir saksı olabilir.

Bodur Fidanları Kaç kategoriden oluşur ve fidandan ne zaman ürünalabilirim?

Bodur fidanlar yarıbodur ve tam bodur meyve anaçlı fidanlar olmak üzere 2 kategoride yer alır.Yarıbodur meyve fidanlarında 2-3 sene içerisinde,tam bodur meyve fidanlarından ise 1-2 sene içerisinde ürün almaya başlarsınız.Burada fidana olan bakımınız önemlidir.


Bodur Meyve Fidanı Ne Demektir?

Bodur meyve fidanı, anacı (kökü) ağaca bodurluk etkisi veren meyve fidanlarıdır. Minyatür meyve vermezler. Bodur kökleri sayesinde daha sık dikim şansı verirler. Bu da birim alanda daha çok fidan dikip, daha çok meyve almak demektir. Bodur meyvelerin en önemli özelliği, ağacı verime daha erken yatırmasıdır. Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar. Bahçenin 4. senesinde ekonomik verime geçer. Bodur anaçlar genellikle klon anaçlardır, yani doku kültürü gibi vegetatif yöntemlerle çoğaltılırlar. Doku kültürü çoğaltma tekniği ile virüsten ari, hastalıksız ve bir örnek bitkiler elde edilir .

Bazı Meyve Fidanları ve Kullanılan Anaçlar

Elma Klon Anaçları
M26,mm106,mm11,m9,m7,m6,

Armut –Ayva Klon Anaçları
Ohf333,Ba29,
Kayısı-Erik Klon Anaçları
Myrobolan Anaçları ,Mariana Anaçları,Isthara (Ferciana) Anaçları,Saint Julien Anaçları

Şeftali-Badem-Nektarin Anaçları
 Barrier Anaçları Anaçları,Gf677 Anaçları, Cadaman Anaçları, GxN  anaçları,

Kiraz-Vişne  Klon Anaçları
Mahalep sl64,Gisela Anaçları, Maxma Delbard Anaçları, Can Anaçları, P-HL Anaçları,Wictor Anacı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder