6 Aralık 2010 Pazartesi

Doğa Mucizesi Goji BERRY

1700 yıldan beri Tibet'te üretilen ve hala üretilmeye devam edilen yumuşak meyveleri olan ve çalılık şeklinde büyüyen bir bitki çeşitlerden birisidir.

Goji Berry’nin tarihi 4000 yıla dayanır fakat gojiberry bitkisinin  tarımsal olarak üretimi 1700 yıldır.

Tibetli üreticiler Goji Berry tarlaları, bağları yapmışlar ve kurutarak yiyecek ya da suyunu sıkarak içecek olarak kullanırlar. Bitkisel tedavinin en eski ırkın bulunduğu Yüksek rakımlı bir bölge Tibette Goji Berry adeta mucize bir meyve olarak kullanılmaktadır. Tıpta devrim yaratmış bir meyvedir.

Goji Berry’nin içerdiği glisemik endeksi çok az olduğundan şeker hastalığına da büyük fayda sağlar ve kolestrolü kontrol altına alır. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. İçerdiği doğal enzimler sayesinde kas ve vücut yapısını korur, metabolizmayı hızlandırır. Bunun yanı sıra gözün görme işlevini arttırır ve göz hastalıkları riskini en aza indirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler. Tibet’te doğurganlık arttırmak, cinsel istek ve performansı arttırmak ayrıca yaşam süresini uzatmak amacı ile Goji Berry kurusu ve suyu bolca tüketilmektedir.

Nerelerde Yetiştirilir ve Nasıl üretilir?
Goji Fidanını yetiştirmek de son derece kolaydır.. Çalı formatında olan Goji Fidanı ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirilebilmektedir. -27 C ve +39C de yetişebilen bir bitki olması nedeniyle her bölgede ufak bir sera yardımıyla bile yetiştirilebilir. Fidanlar 1 yaşına geldiğinde normal bir arazi iklimine dahi alışabilmektedir. Çelik ile üretim mümkündür ancak en iyi üretim  metodu tohumladır.
  

Çünkü Goji Berry bir mucizedir!
 En iyi çoğaltma şekli tohumladır , tohumla ebeveyinlerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

Goji Berry Fidanları yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir

Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 litrelik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır.


Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah,
arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder