6 Aralık 2010 Pazartesi

Fidanlık Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar

Kaliteli bir meyve bahçesi düşüncemiz mevcutsa meyve bahçemizi kaliteli,sağlıklı ,sertifikalı ve hastalıktan ari fidanlarla kurmalıyız.Türkiye de her yıl yaklaşık 20 milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir.Bunun yaklaış %40 ını devlet fidanlıkları kalanını ise özel fidanlıklar üretmektedir.Burada fidanın nasıl yetiştirildiği ve yetiştirilirken hangi husulara dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacaz.
Kaliteli Bir Fidanlık Yapmak İçin Yapılması Gerekenler
1.Fidanlığımızı meyveciliğüin yaygın olarak yapıldığı  ve bu nedenle fidan talebil olduğu bölgeler tercih edilmelidir.
2.Fidanlığın yeri yazları yakıcı kışları ise fidanları üşütücü sert rüzgarların olmadığı yerlere yapılmalıdır.
3.Fidanlıkta yetiştirilen bilhassa tüplü fidanların su ihtiyaçları daha fazla olur açık köklü fidanlara göre.Bu yüzden fidanlık kurulacak yerin su sıkıntı olmamalı ve suyu kaliteli olmalıdır.Bilhassa suda aşırı kireç olmamalıdır.
4.Toprak su geçirgen bir yapıda ve yumuşak olmalıdır
5.Taban suyu kesinlikle olmamalıdır.Aksi taktirde fidanda istenilen kalite yakalanamaz.
6.İlkkbaharda olan geç donlardan ve sonbaharda olan erken donlardan fidan sürgünleri etkilenmemelidir.Bu sebeple fidan kurulacak yerin mevkisi bu hususa göre seçilmelidir.
7.Malzeme temini için ana arterlere ve büyük şehirlere yakın olmasında fayda vardır.
8.Kolay ve vasıflı işçi temin edilebilen yerlerde kurulmalıdır.
9.Fidanlığı yeri kurulurken işletme binası,malzeme odası,fidelik,gübrelik,yemekhane,hendeklik gibi fidanlığın olmazsa olmaz unsurları mutlaka yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder